Novinky

07.09.2015 07:58

Pro zahraniční studenty nastupující do prvních ročníků pořádáme od 14. 9. 2015 kurz českého jazyka.

Výuka bude probíhat pondělí až čtvrtek vždy od 9:30 do 13:00 hod.

27.03.2015 09:00

Ve čtvrtek 2. 4. 2015 od 14:30 hod. se koná v aule naší VŠ přednáška bývalého evropského komisaře pro rozšíření EU, velvyslance ČR při NATO a ve Velké Británii Mgr. Štefana Füleho na téma Problémy zahraniční politiky EU - válka na Ukrajině, vývoj zadluženého Řecka, řešení migrace do EU...

26.03.2015 10:40

V pondělí 30. 3. 2015 od 13:45 se koná v aule Soukromé vysoké školy ekonomických studií přednáška na téma Rozhodčí řízení.

Přednášejícím je profesor mezinárodního práva a dlouholetý pedagog PFUK, působící u rozhodčího soudu při Hospodářské komoře a Agrární komoře ČR prof. JUDr. Květoslav Růžička, CSc.

20.03.2015 11:37

Na SVŠES proběhne 25. 3. 2015 v 15:00 hod. přednáška na téma Aktuální problematika finančního poradenství.

Přednášejícím je Ing. Martin Podolák, oblastní ředitel OVB Allfinanz a finanční poradce vystupující v pořadu České televize „Krotitelé dluhů“

 

13.03.2015 14:28

Na SVŠES proběhne dne 19. 3. 2015 od 15:30 hod. přednáška na téma Nové formy online marketingu a využití manažerské simulační hry jako nástroje v marketingu.

Přednášejícím je Jiří Svoboda, DiS., marketingový konzultant a jednatel Centra Informační Společnosti, s.r.o.

30.10.2014 14:30

Státní tajemník pro evropské záležitosti Ing. Tomáš Prouza, MBA vystoupí na SVŠES s tématem Česká republika v EU – problémy a perspektivy.

Přednáška se koná 4. 11. 2014 od 10:00 v aule školy.

<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Lze si koupit pozemek na Měsíci?

29.03.2014 11:02

Pozemky jsou předmětem prodeje a koupě. Lidé si je kupují mimo jiné proto, že jsou výhodnou investicí. Zájem je zejména o pozemky v atraktivních lokalitách. Vyvstává otázka, zda je možné si koupit i pozemek na jiné planetě, ...
Čtěte dál

Lze si koupit pozemek na Měsíci?

Pozemky jsou předmětem prodeje a koupě. Lidé si je kupují mimo jiné proto, že jsou výhodnou investicí. Zájem je zejména o pozemky v atraktivních lokalitách. Vyvstává otázka, zda je možné si koupit i pozemek na jiné planetě, například na Měsíci. Pokud by to bylo možné, vyvstává řada otazníků. Na jakém právním základě by se koupě mohla uskutečnit, kdo by byl prodávajícím, za jakou cenu apod.

Pokud jde o právní úpravu Měsíce, mezinárodněprávní úprava je obsažena v Kosmické smlouvě z roku 1967. Podle čl. II této smlouvy kosmický prostor, Měsíc a jiná nebeská tělesa  patří mezi mezinárodní prostory a žádný stát si je nesmí přivlastnit. Kosmická smlouva však výslovně nezakazuje uplatňování vlastnictví ze strany fyzických a právnických osob.

Již v roce 1980 se Američan Dennis Hope snažil využít údajné mezery v mezinárodněprávní úpravě, která zakazuje přivlastnění Měsíce a jiných nebeských těles státům, nikoli však jednotlivcům. Rozparceloval celý Měsíc a nabídl jednotlivé parcely koupěchtivým zájemcům, mezi nimi jsou i bývalí prezidenti USA J.Carter a R. Reagan. Svou společnost nazval Lunar Embassy  a v roce 1999 dokonce založil Měsíční republiku.  Tato republika by měla mít i své občany. D. Hope se sám jmenoval vedoucím diplomatické mise této republiky. Udělil v roce 2000 licenci britské realitní kanceláři, která prodává pozemky na Měsíci, ale i na jiných nebeských tělesech. Vedle hlavní lunární ambasády v USA tak byly vytvořeny další lunární ambasády (pobočky) v dalších státech, mimo jiné i v České republice. Na stránkách české lunární ambasády je uvedeno, že je jediným oficiálním zastoupením světové agentury americké společnosti "The Lunar Embassy" ve státě Nevada, USA na území České a Slovenské republiky. Uvádí se, že si parcelu na Měsíci koupilo již přes osm miliónů lidí, z toho 15 tisíc Čechů, mezi nimi jsou i známé osobnosti. Jeden akr parcely na Měsíci lze koupit za méně než 500 Kč.

K tomu je však třeba poznamenat, že soukromé vlastnictví může být chápáno pouze v kontextu systému pravidel státu, které garantují jeho existenci. Vzhledem k zákazu přivlastnění Měsíce a jiných nebeských těles státy, je tak jen těžko realizovatelné uplatňování  vlastnických nároků fyzickými nebo právnickými osobami a zejména jejich právní vymahatelnost.  V tomto směru přímo Kosmická smlouva v čl. VI stanoví, že Smluvní státy nesou odpovědnost za národní činnost v kosmickém prostoru včetně Měsíce a jiných nebeských těles, ať již tuto činnost provádí vládní organizace nebo nevládní instituce, a za to, že národní činnost se provádí v souladu s ustanoveními obsaženými v Kosmické smlouvě. Činnost nevládních institucí, tj. i fyzických a právnických osob v kosmickém prostoru včetně Měsíce a jiných nebeských těles povoluje a trvale kontroluje příslušný smluvní stát.  V případě chování soukromých osob v rozporu s Kosmickou smlouvou, pokud by stát nezajistil své povinnosti v tomto směru, by tak vznikla odpovědnost smluvnímu státu, jehož jsou příslušníky.

Pokud to shrneme, jestliže někdo zaplatí několik set korun i více za certifikát osvědčující vlastnictví pozemku na Měsíci, musí počítat s tím, že si kupuje pouze tento certifikát. Takzvaní prodejci pozemků se někdy brání tím, že se jedná pouze o vtip. Zda to i všichni kupující budou takto chápat, ukáže budoucí vývoj.

doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
prorektor SVŠES